MBSR

IMG_9199.jpg

MBSR

De Amerikaanse wetenschapper en arts Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness naar het westen gebracht. Hij heeft de oosterse theorieën en meditatietechnieken gecombineerd met westerse psychologische inzichten en gecombineerd tot de acht-weekse training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Ofwel, stressreductie door aandachttraining. Raymond Kuiper is gediplomeerd MBSR trainer, opgeleid aan het ‘Instituut voor Mindfulness’.  

Dit is een intensieve 8-weekse training met wekelijkse lessen van 2,5 uur en dagelijkse huiswerkopdrachten. Het programma is geschikt voor iedereen. ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,’ zegt de ontwikkelaar van mindfulnesstraining, Jon Kabat-Zinn.

Evidence based

Onderzoek laat zien dat mindfulnesstraining zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Tijdens de acht-weekse training is er iedere week een bijeenkomst van 2,5 uur, waarin de trainer met de groep een aantal oefeningen doorneemt en na afloop bespreekt. Een aantal van deze oefeningen krijg je vervolgens mee, om thuis verder te oefenen. Mindfulness is een echte training: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. In een werkmap en op de cd’s ontvang je verdere toelichting over de thema’s en de oefeningen.

Aandachtsoefeningen

De aandachtsoefeningen zijn gebaseerd op oosterse benaderingen, zoals meditatie en yoga. Zo maken zitmeditatie, een liggende aandachtsoefening en ‘mindful movement’ deel uit van het programma. Alle oefeningen worden nabesproken. Dit is van belang omdat je door stil te staan bij wat goed gaat en daar waar je obstakels ervaart, het inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat.

Op een nieuwe manier omgaan met oude patronen

De training geeft ook uitleg van de thema’s en werkzame principes van mindfulness. Enkele oorzaken van het kwijtraken van onze natuurlijke staat van mindfulness zijn stress, emotionele last of piekeren. In de training leer je een nieuwe, bijzondere manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten. Om dit goed te kunnen begeleiden zijn de trainers professioneel opgeleid.

Training Mindfulness
Stressreductie door aandacht training

Het mindfulness based stress reduction programma is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode bij stress gerelateerde klachten. De cursus is geschikt voor iedereen, die bekend is met angst, ptss, burn-out en of depressieve klachten. Ook mensen met add of adhd kwaliteiten kunnen baat hebben bij de training. Iedereen is welkom en kan profiteren van deze training!

MBSR is de uitgebreide versie van MYZ uitgebreide intake acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag. Ook cursusmap geluidsbestanden en thuis 1 uur per dag oefenen